Ponedjeljak, srijeda, četvrtak: 07:00-15:00
Utorak: 07:00-16:00
Petak:  07:00-14:00
   
Tel: 051/ 80 82 05  
Fax:051/ 80 87 08  
Klana centar
 

 
Prosinac 2011
Prosinac 2010
Lipanj 2010

 

 

 

 

DI Klana preživjela udar s Istoka

S godišnjom proizvodnjom od nešto više od milijun stolaca, DI Klana trenutačno je vodeći hrvatski proizvođač stolaca, a koliko se dobro u ovoj tvornici radi pokazuje i činjenica da DI Klana ima toliko posla da dio njihovih obveza preuzimaju njihovi partneri u Italiji! Tako se, na neki način, sve preokrenulo. Naime, DI Klana pred desetak godina kupili su i proizvodnju pokrenuli Talijani, omogućivši tako domaćim ljudima posao, a sada Klana na najbolji mogući način to vraća Talijanima dajući im – posao!
    Štoviše, zahvaljujući kvaliteti svojih proizvoda DI Klana povećala je broj kupaca, a temeljna su im tržišta Francuska (oko 65 posto), Italija (20 posto) i Njemačka (15 posto), dok se na domaće tržište plasira simboličan broj proizvoda. Sve više ljudi na tržištu EU, ističe direktor DI Klana Miladin Marković, zna da je Klana u stanju napraviti vrlo kvalitetan stolac po povoljnoj cijeni, a do tog uspjeha nije bilo nimalo lako doći jer je konkurencija na tržištu iznimno jaka, govori Marković i pojašnjava:
    – Nažalost, pristup kupca prema potrošnji se promijenio. Kupci su postali probirljiviji, pritisak na cijene je stalan, serije su manje pa je, primjerice, u odnosu na jednu seriju prije pet godina sada potrebno 30 posto više rada i sredstava, a u odnosu na nekadašnjih 70-80 modela (s petnaestak udarnih) sada imamo 130 modela, od čega 80 posto ide na 50 najjačih modela. S druge strane, konkurencija Azije i Istoka je takva da oni stalno snižavaju cijene i zaista nije lako opstati na tržištu. Mi smo preživjeli taj udar s Istoka u posljednjih deset godina i to što smo ipak zadržali velik broj kupaca koji radije kupuje naš proizvod, iako je skuplji, puno znači i potvrđuje našu kvalitetu.
    Naravno, uz dobar rad u proizvodnji, trebalo je biti uspješan i na nizu drugih područja pri čemu treba istaknuti činjenicu da smo još prije šest godina pokrenuli rad naše podružnice u mjestašcu Percotto kraj Udina. Taj naš logistički centar smješten je na 16.000 kvadrata i u prvom je redu vezan uz našeg na
jvećeg talijanskog kupca, trgovački lanac Conforama. No, taj nam centar omogućava skladištenje proizvoda te mogućnost da u roku od sedam dana reagiramo na zahtjeve kupca što je na današnjem tržištu iznimno bitno, govori Marković, dodajući kako je taj centar građen i uz financijsku pratnju Erste banke.
   
Novi pogon

Uz tu podružnicu Klana dio svojih poslova vezanih uz tapeciranje i tzv. savijanje stolaca daje svojim talijanskim partnerima. To se događa zbog toga što, slično kao i u turizmu, i u proizvodnji stolaca postoje – sezone! Tako stolci najbolje idu od studenog do siječnja. Potražnja je tada tolika da kapaciteti klanskih pogona ne mogu izdržati potraživanja. Primjerice, trenutačno program tapeciranih stolaca dnevno traži 1.500 stolaca, a kapaciteti su samo 1.000. To traje punih mjesec dana pa određeni dio ide u Italiju na tapeciranje, a isto tako se dio poslova vezanih uz savijanje stolaca obavlja u Italiji.
    No, taj dio posla uskoro bi mogao u potpunosti biti realiziran u Klani. Naime, već do kraja ove godine u prostorima DI Klane s radom bi trebao početi pogon savijanja drva putem parenja. Riječ je o investiciji od 12 milijuna kuna, pri čemu je država, točnije Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva, pripomoglo s milijun kuna bespovratnih sredstava.
    Taj novi pogon bit će smješten u prostorima bivše pilane, a u DI Klana, ističe Marković, planiraju još nekoliko velikih investicija:
    – U planu je i novi pogon za tapeciranje. No, budući da u svijetu još uvijek vlada kriza, a riječ je o financijski vrlo zahtjevnom projektu vrijednom 25 milijuna kuna, moramo biti oprezni pa je taj projekt, kao i još nekoliko drugih, na čekanju jer se ne želi u ovo doba krize pod svaku cijenu ići u nova ulaganja. Uz taj pogon u planu nam je i izgradnja kogeneracijskog postrojenja čime bismo riješili problem našeg drvenog otpada. Naime, od trupca potrebnog za izradu jedog stolca samo jedna trećina završi u stolcu, a sve drugo je piljevina i ostaci koje bi se itekako moglo koristiti za proizvodnju peleta ili grijanje. U tu svrhu već smo otkupili prostor neposredno uz naše pogone, ali i s tom ćemo investicijom za sada pričekati, govori Marković, naglašavajući kako bi rezultati njihova rada mogli biti i bolji kad bi pomoć države bila još veća.
   
Kriza nije prošla

– Pomoć države kroz, primjerice, cijenu električne energije svakako bi mogla biti znatno veća, a isto tako trebalo bi stvoriti sustav u kojem će se nagrađivati, poticati i sufinancirati izvrsnost. Naime, oni kvalitetni vuku i sve ostale i uz njih polako će napredovati i ovi ostali. Također, država bi mogla pomoći oko produženja roka plaćanja jer bismo na taj način imali manji pritisak u samoj proizvodnji. Naime, mi nemamo problem nenaplate, nego financiranja repro ciklusa - od nabavke sirovine do naplate stolice je oko devet mjeseci i to je zaista puno jer su naše obveze takve da većinu naših obveza (HEP, plaće, prijevoznici, porezi...) moramo plaćati u roku 15 do 30 dana, a jedino » Hrvatskim šumama« sirovinu plaćamo u roku od 90 dana, dakle, nemamo problem naplate, već sufinanciranja proizvodnje jer moramo ulagati, a naplata je još daleko, govori Marković koji na upit o predviđanjima poslovnih rezultata ove godine ističe kako se nada da će ova godina biti na razini prošlogodišnjih rezultata, možda jedan do dva posto bolja:
    – No, ne slažem se sa sve češćim tvrdnjama da je kriza prošla. Istina, činjenica je da izvoz drvnog sektora u odnosu na 2009. raste, ali ono što raste je izvoz primarnog sektora, a ne finale! Daleko smo mi još od kraja krize, zaključuje Marković.

Interes Australije, Novog Zelanda i Brazila
Bude li sve išlo po planu, DI Klana uskoro će sa svojim proizvodima i izvan granica Europe. Naime, australsko-novozelandski trgovački lanac Harway Norman koji ima trgovine u Irskoj i Sloveniji uskoro otvara i centar u Zagrebu u kojem će biti stolci DI Klane: – Uz to, vodimo i razgovore o opskrbi njihovih trgovina u Australiji i Novom Zelandu. Također, preko talijanskih poslovnih partnera interes za naše prisustvo na njihovom tržištu iskazali su i potencijalni kupci iz Brazila, najavljuje Marković.

Problem prijevoza prijeti proizvodnji
Najveći problem u radu ove godine bio je prijevoz robe do kupca, ističe Marković i pojašnjava da u Hrvatskoj još nisu našli prijevoznika koji bi uspio cjelokupnu proizvodnju prevoziti na tržišta EU. Zbog toga većinu proizvodnje prevoze slovenski autoprijevoznici, a u jednom dijelu ovog ljeta čak su bili i u opasnosti zaustavljanja proizvodnje jer nisu imali mogućnost prijevoza! – Problem je u tome što većinu plasiramo u Francusku, a u povratku nema tereta pa mnogi ne žele voziti te ture. Već sada znamo da bi moglo biti problema oko Božića jer će tada narudžbe biti velike. Za sada u Hrvatskoj dobro surađujemo s prijevoznicima s našeg i područja Varaždina, pa i ovim putem pozivamo

Novi list, 12. 10. 2011 Marinko KRMPOTIĆ

 

 OBAVIJEST

OBavještavamo mještane općine klana da će baja za krupni otpad u prostoru vojarne biti dostupna za odlaganje isključivo petkom od 8,00 do 14,00 sati s obzirom da se u vojarnu nekontorlirano ulazi te su česte krađe, paleži, neprimjereno odlaganje otpada i slično

Općina Klana
 

Informatički obrt SP Design - Klana