Menu

«
»

Crkva sv. Jurja - Lisac


Crkvica sv. Jurja nalazi se na Liscu. Ne zna se točno kada je napravljena, no prema podacima uklesanim u oltar, vidi se da su oltar 1836. g naručili Georgio Simcich i Georgio Marinatz. Kako piše Matko Laginja, crkvica je obnovljena 1887 velikim zalaganjem i troškom Lihčana, dok je kameni zid oko nje sagrađen 1894. g.

Ikonografija

Prema tradiciji Juraj je bio rimski vojni časnik, mučenik 303. godine u Kapadociji (Mala Azija) u vrijeme Dioklecijanova progona kršćana. Kult mu je u početku vezan za Palestinu i Egipat, a negdje prije XII st. širi se na srednju Europu. Legende počevši od VI st pripovijedaju i proširuju teme o njegovom mučeništvui smrti, od XI st o njegovim čudima, a tek od XII st. uvodi se i njegov motiv borbe sa zmajem. Juraj je u srednjem vijeku bio jedan od najobožavanijih svetaca, a područje njegove zaštite bilo je vrlo veliko: u kužnim bolestima, pogibeljima na moru, u ratu, pred sudom, u svim životnim opasnostima. Kod Slavena postaje zaštitnik zemlje, usjeva, stoke, a zaštitnik je i križara, vitezova, vojnika i svih obrta koji su u vezi s ratovanjem. Na slikama je prikazan kao mladi gologlavi ratnik u oklopu i s kopljem, ili u liturgijskoj nošnji s križem u ruci. Od XII st. u zapadnoj ikonografiji prikazuje se kao konjanik u nošnji ratnika, opremljen štitom i kopljem kojim ubija zmaja. 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno Vrijeme

Oblačno

-1°C

Klana

Oblačno

Vlažnost: 53%

Vjetar: 12.87 km/h

  • 03 Sij 2019

    Djelomično oblačno 1°C -5°C

  • 04 Sij 2019

    Djelomično oblačno 0°C -5°C

Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se