Menu

«
»

1931.-1950.

Nogometni klub "Klana", utemeljen 1931.g. baštini tradiciju ponosnih predaka, iskonskih amatera i besprimjernih entuzijasta, koji su u viteškom nadmetanju, uvijek i ponajviše pronosili i promicali ime mjesta i današnje Općine Klana u našem kraju, čitavoj Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica.
Nogometna lopta, prava kožnata, s rebrima i "žnirancem", zaplesala je svoj prvi, čarobni ples u Klani, na tvrdoj, kamenitoj "Grašćini" prije više od tričetvrt stoljeća. Igra, koja više od stoljeća očarava i mlado i staro diljem svijeta, sinonim je i zaštitni znak Klane! Jer, nema obitelji u Klani, Studeni, Škalnici, Liscu i Brezi, koja na bilo koji način nijevezana uz klanjski nogomet, koja nogometu i športu rodnoga kraja nije dala svoj, makar i najmanji obol, potporu…

POČECI NOGOMETA U KLANI, UTEMELJENJE KLUBA

Frane Medvedić i Frane Starčić "Jardasov" donijeli su iz Napulja u Klanu prvu kožnatu loptu, godine 1931., u vrijeme talijanske okupacije, za služenja vojske. U jesen 1931 godine, bez pompe i svečanosti, u pitomom zelenilu "Grašćine", na prostoru negdašnjeg grofovskog gospodarskog zdanja, rođen je Nogometni klub "Klana".
I od tada: "Klana" i "Grašćina" - za sva vremena! Gotovo i nema više živih svjedoka povijesnog istrčavanja klanjske jedanaestorice u dvoboju s "Lovranom" na "Grašćini", u jesen 1931., koja je izborila rezultat 2:2. Aniballe Cogo, Ivica Vučković - Bekarov, Ive Gauš - Kovačev, Anton Gržinčić - iz Divc, Frane Medvedić, Jerolo Stupar Gržankin, Josip Chinesi, Mate Valenčić - Baraban, Bruno Crosila, Stalzer, Julko Raspor - Fuštarov.
U uzvratu su Klanjci i nadjačali Lovrance 3:1. Ali, važnije od svega, krenulo je. Nogomet se počeo igrati neprekidno, ugovarane su utakmice, u početku prijateljski ogledi, a Klanjci su se natjecateljskoj karavani pridružili 1935. godine.
U minijaturnoj ligi, Klanjci su bilježili prve zapažene nastupe i plasman pri vrhu ili samom vrhu ljestvice Godine 1938. Klanjci su po prvi put bili prvaci u jednom službenom natjecanju, ali zbog navodno neispravne registracije vratara Rumca, četiri kaznena boda odnijela su im primat. U vrijeme Drugog svjetskog rata aktivnost nije posve zamrla, premda je znatno poremećena neodigravanjem službenih natjecanja.
U prvih dvadeset godina, u kojima je, u usporedbi s današnjim natjecateljskim obvezama, odigran osjetno manji broj utakmica, ondašnji su igrači imali relativno dulji igrački vijek, a Klanjcima su se, osim navedene prve jedanestorice, predstavili i Drago Starčić - Jardasov, Anton Gauš - Barbov, Franjo Gržinčić - Ciba, Anton Lovričić - Terezin, Ivan Raspor - Farančev, Branko Vučković - Bekarov, Franjo Laginja - Meazza, Josip Simčić - Martinov, Anton Raspor - Valini, Josip i Alojz Medvedić - Krpinovi, Germano Bellucci, Francesco Donatini i mnogi drugi. .

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno Vrijeme

Sunčano

17°C

Klana

Sunčano

Vlažnost: 53%

Vjetar: 11.27 km/h

  • 21 Tra 2018

    Većinom vedro 27°C 11°C

  • 22 Tra 2018

    Sunčano 23°C 11°C