Menu

«
»

BREZA


Breza je najmanje i od Klane najudaljenije naselje u općini. Nalazi se na cesti između Klane i Permana na nadmorskoj visini od oko 480 m, potpuno okružena šumom Lužina.
Tijekom minulih stoljeća, Breza je dijelila sudbinu Klane i ostalih mjesta iz općine, mijenjajući tako čitav niz gospodara. Ljudi su preživljavali baveći se stočarstvom, poljoprivredom i šumarstvom, ali selo je bilo poznato po proizvodnji vapna i po lovu na puhove.
Jedan od najvećih životnih problema za Brezu je predstavljala opskrba pitkom vodom. Brezani su stoljećima bili osuđeni koristiti vodu iz svojih šterni oviseći tako o vremenskim (ne)prilikama; suši i ledu. Tome je došao kraj kada je 2005. g. do njih napokon nakon dugog niza godina izgrađen vodovod, čime su stvoreni barem minimalni uvjeti da se i ovo malo stanovnika ne bi osipalo. U Brezi se nalazi crkva Bezgriješne djevice Marije, a na izlazu iz mjesta, prema Permanima nalazi se privatna pilana.
U Brezi nema trgovine niti ugostiteljskog objekta. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. g., u Brezi je živjelo svega 53 stanovnika, a osnovnu školu u Klani u ovom trenutku pohađaju samo dvije učenice.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno Vrijeme

Oblačno

-1°C

Klana

Oblačno

Vlažnost: 53%

Vjetar: 12.87 km/h

  • 03 Sij 2019

    Djelomično oblačno 1°C -5°C

  • 04 Sij 2019

    Djelomično oblačno 0°C -5°C

Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se