Menu

«
»

BREZA


Breza je najmanje i od Klane najudaljenije naselje u općini. Nalazi se na cesti između Klane i Permana na nadmorskoj visini od oko 480 m, potpuno okružena šumom Lužina.
Tijekom minulih stoljeća, Breza je dijelila sudbinu Klane i ostalih mjesta iz općine, mijenjajući tako čitav niz gospodara. Ljudi su preživljavali baveći se stočarstvom, poljoprivredom i šumarstvom, ali selo je bilo poznato po proizvodnji vapna i po lovu na puhove.
Jedan od najvećih životnih problema za Brezu je predstavljala opskrba pitkom vodom. Brezani su stoljećima bili osuđeni koristiti vodu iz svojih šterni oviseći tako o vremenskim (ne)prilikama; suši i ledu. Tome je došao kraj kada je 2005. g. do njih napokon nakon dugog niza godina izgrađen vodovod, čime su stvoreni barem minimalni uvjeti da se i ovo malo stanovnika ne bi osipalo. U Brezi se nalazi crkva Bezgriješne djevice Marije, a na izlazu iz mjesta, prema Permanima nalazi se privatna pilana.
U Brezi nema trgovine niti ugostiteljskog objekta. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. g., u Brezi je živjelo svega 53 stanovnika, a osnovnu školu u Klani u ovom trenutku pohađaju samo dvije učenice.

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno Vrijeme

Oblačno

11°C

Klana

Oblačno

Vlažnost: 82%

Vjetar: 28.97 km/h

  • 14 Pro 2017

    Rain 11°C 4°C

  • 15 Pro 2017

    Pljusak 13°C 6°C