Menu

«
»

Nova stara manifestacija - Gljivijada 2017.

Općina Klana je nakon šest godina vratila staru manifestaciju koju je osmislio nekadašnji općinski načelnik Ivan Šnajdar još, sada davne, 2002. godine. Predavanje o prigodnoj temi i izložba gljiva čine kostur manifestacije, a za kvalitetnu realizaciju istoga neizbježna je suradnja s Udrugom gljivara Ožujka čiji se članovi svesrdno zalažu ne bi li ovi sadržaji bili zanimljivi i stručno odrađeni. Zadržano je i vrijeme održavanja manifestacije, a to je posljednji vikend mjeseca rujna.

Ovogodišnja je Gljivijada započela u petak, 29. rujna izuzetno zanimljivim predavanjem pod nazivom Carstvo gljiva koje je održao Ervin Raguzin u društvenoj prostoriji Doma Studena u Studeni.

Središnji dan bio je idući kada je u poslijepodnevnim satima devet ekipa sudjelovalo u kuhanju kotlića od gljiva natjecateljskoga karaktera na klanjskoj Pristavi. Jedna je ekipa ostala izvan konkurencije, a riječ je o ekipi Općine Klana, pri čemu su se posebno angažirale Tatjana Todeskini i pročelnica Ivana Vlaše, predvođene zamjenikom načelnice Slavkom Gaušem. Tročlani žiri (Ana Nelc, Dario Gauš i Željka Šarčević Grgić) jednoglasno je odlučio da prvo mjesto pripada Milošu i Marini Poklar. Osim supružnicima Poklar prigodne su nagrade, suveniri koje je izradio domaći umjetnik Sanjin Silić, dodijeljene i dobitnicima drugog i trećeg mjesta. Istovremeno su atmosferu zagrijali i članovi Oldtimer kluba Rijeka, koji već tradicionalno dolaze u naš kraj na svojoj ruti Primorskoga rallyja, a u njihovoj su pratnji došle i Prve riječke mažoretkinje. Na licu mjesta se osim gulaša iz kotlića mogla degustirati i fritaja od vrganja u pripremi Caffe bara Gir koji se s izuzetnim angažmanom uključio u organizaciju čitave manifestacije.

Gljivijada4   

  gljivijada2

Gljivijada6

Završetak subotnje večeri uljepšao je Pjevački zbor Matko Laginja koji je izvedenim skladbama upotpunio otvorenje izložbe gljiva. Izložba je ostala otvorena i naredna dva dana od 10:00 do 19:00 sati. Dok su je u nedjelju došli pogledati mnogobrojni znatiželjnici iz našeg kraja, ali i iz susjedstva, u ponedjeljak su je posjetila djeca iz Dječjeg vrtića Maza i Osnovne škole Klana.

Gljivijada5

Kulturni program obogaćen je i nastupom klape Cinquina, održanim u nedjeljnim večernjim satima pod pokroviteljstvom Kulturne mreže Primorsko-goranske županije, a u kinodvorani nisu pjevali samo članovi klape, već i čitava publika.

Gljivijada3

Gljivijada je bila tradicionalno održavana od 2002. do 2011. godine, tako da vraćanje ove manifestacije predstavlja i nastavak tradicije.

                                                                                                                                                                             Ivana Marinčić

na vrh članka
Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

Trenutno Vrijeme

Većinom vedro

28°C

Klana

Većinom vedro

Vlažnost: 56%

Vjetar: 22.53 km/h

  • 21 Srp 2018

    Raštrkano grmljavinsko nevrijeme 30°C 17°C

  • 22 Srp 2018

    Grmljavinsko nevrijeme 28°C 18°C

Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se