Menu

«
»

MPLZ ˝Matko Laginja˝

Osnivačka skupština novoformiranog pjevačkog zbora održana je u Klani 4. lipnja 1979. godine, a prvi javni nastup Mješovitog pjevačkog zbora "Matko Laginja" održan je u Klani 26. studenog iste godine. Zbor je "proradio" pod dirigentskim vodstvom maestra prof. Dušana Prašelja, koji je zbor vodio punih 15 godina, tj. do 1994. godine.

Obzirom da je u zboru bilo nekoliko lovaca, a i sam dirigent prof. Prašelj bio je lovac, to je on i predložio da zbor ima epitet "lovački". Nabavljene su lovačke odore, a prazninu glazbene literature na hrvatskom jeziku upotpunio je skladatelj i dirigent maestro Dušan Prašelj koji je upravo za zbor skladao desetak lovačkih partitura. Tu se pridružio i član zbora ing. Momo Ostojić koji je za zbor komponirao skladbu "U lov". Dirigenta Dušana Prašelja u odstnosti su jednom ili u više navrata mijenjali Mladen Raspor, Slaviša Ninić, Vinko Badjuk, Davorin Hauptfeld i Franjo Bravdica, a zatim je dvije godine zborom dirigirao Mladen Hlača (1995./1996.). 

Godine 1997. za zborovođu dolazi akademski obrazovana maestra prof. Petja Todorova - Tataj iz Rijeke, koja sa zborom radi nešto više od pet godina.

Dolaskom maestre prof. Nedeljke Srebovt početkom 2002. god. za dirigenta, zbor doživljava svoju renesansu. Redaju se nastupi kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu. Intenzivan rad, kvaliteta i nastupi zbora postaju prepoznatljivi kao specifičan "klanjski brend". O radu zbora pomno se vodi evidencija proba i nastupa, pa valja naglasiti da je u tri decenije zabilježeno gotovo 300 nastupa. U Hrvatskoj se nastupilo 228 puta na 47 mjesta/lokaliteta, u Sloveniji 57 nastupa na 43 lokaliteta, u Italiji 10 nastupa, dva nastupa u Austriji, te po jedan nastup u Mađarskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. 

Bookmaker with best odds http://wbetting.co.uk review site.

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno Vrijeme

Oblačno

-1°C

Klana

Oblačno

Vlažnost: 53%

Vjetar: 12.87 km/h

  • 03 Sij 2019

    Djelomično oblačno 1°C -5°C

  • 04 Sij 2019

    Djelomično oblačno 0°C -5°C

Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se