Menu

«
»

1931.-1950.

Nogometni klub "Klana", utemeljen 1931.g. baštini tradiciju ponosnih predaka, iskonskih amatera i besprimjernih entuzijasta, koji su u viteškom nadmetanju, uvijek i ponajviše pronosili i promicali ime mjesta i današnje Općine Klana u našem kraju, čitavoj Hrvatskoj, ali i izvan njezinih granica.
Nogometna lopta, prava kožnata, s rebrima i "žnirancem", zaplesala je svoj prvi, čarobni ples u Klani, na tvrdoj, kamenitoj "Grašćini" prije više od tričetvrt stoljeća. Igra, koja više od stoljeća očarava i mlado i staro diljem svijeta, sinonim je i zaštitni znak Klane! Jer, nema obitelji u Klani, Studeni, Škalnici, Liscu i Brezi, koja na bilo koji način nijevezana uz klanjski nogomet, koja nogometu i športu rodnoga kraja nije dala svoj, makar i najmanji obol, potporu…

POČECI NOGOMETA U KLANI, UTEMELJENJE KLUBA

Frane Medvedić i Frane Starčić "Jardasov" donijeli su iz Napulja u Klanu prvu kožnatu loptu, godine 1931., u vrijeme talijanske okupacije, za služenja vojske. U jesen 1931 godine, bez pompe i svečanosti, u pitomom zelenilu "Grašćine", na prostoru negdašnjeg grofovskog gospodarskog zdanja, rođen je Nogometni klub "Klana".
I od tada: "Klana" i "Grašćina" - za sva vremena! Gotovo i nema više živih svjedoka povijesnog istrčavanja klanjske jedanaestorice u dvoboju s "Lovranom" na "Grašćini", u jesen 1931., koja je izborila rezultat 2:2. Aniballe Cogo, Ivica Vučković - Bekarov, Ive Gauš - Kovačev, Anton Gržinčić - iz Divc, Frane Medvedić, Jerolo Stupar Gržankin, Josip Chinesi, Mate Valenčić - Baraban, Bruno Crosila, Stalzer, Julko Raspor - Fuštarov.
U uzvratu su Klanjci i nadjačali Lovrance 3:1. Ali, važnije od svega, krenulo je. Nogomet se počeo igrati neprekidno, ugovarane su utakmice, u početku prijateljski ogledi, a Klanjci su se natjecateljskoj karavani pridružili 1935. godine.
U minijaturnoj ligi, Klanjci su bilježili prve zapažene nastupe i plasman pri vrhu ili samom vrhu ljestvice Godine 1938. Klanjci su po prvi put bili prvaci u jednom službenom natjecanju, ali zbog navodno neispravne registracije vratara Rumca, četiri kaznena boda odnijela su im primat. U vrijeme Drugog svjetskog rata aktivnost nije posve zamrla, premda je znatno poremećena neodigravanjem službenih natjecanja.
U prvih dvadeset godina, u kojima je, u usporedbi s današnjim natjecateljskim obvezama, odigran osjetno manji broj utakmica, ondašnji su igrači imali relativno dulji igrački vijek, a Klanjcima su se, osim navedene prve jedanestorice, predstavili i Drago Starčić - Jardasov, Anton Gauš - Barbov, Franjo Gržinčić - Ciba, Anton Lovričić - Terezin, Ivan Raspor - Farančev, Branko Vučković - Bekarov, Franjo Laginja - Meazza, Josip Simčić - Martinov, Anton Raspor - Valini, Josip i Alojz Medvedić - Krpinovi, Germano Bellucci, Francesco Donatini i mnogi drugi. .

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se