Menu

«
»

Planinarsko društvo ˝Pliš˝

Društvo je nakon višegodišnje pauze obnovilo svoj rad 24. svibnja 1996 godine i to na poticaj nekoliko klanjskih zaljubljenika u prirodu i planine koji su odlučili osnovati društvo koje će okupiti poklonike planinarstva sa šireg klanjskog područja.
Društvo je dobilo ime "Pliš" po najbližem vrhu u klanjskoj okolici, Plišu. Tijekom 14 godina postojanja kroz PD "Pliš"je prošlo dvjestotinjak ljubitelja planinarenja. U vremenskom razdoblju od 1996 - 2010. realizirano je mnoštvo jednodnevnih, dvodnevnih i trodnevnih izleta te nekoliko logorovanja djece i odraslih.
Tradicionalnim je postao zimski uspon na "Pliš" koji je prvi put organiziran 14. siječnja 2001. i od tada se provodi svake druge nedjelje u siječnju. Svi koji su iskusili uspon na snijegom posut Pliš, složit će se da je to osobit doživljaj koji privlači mnoge planinare pa se tog dana na Plišu okupi i do 200 poklonika planinarenja.
Osim organizacijom izleta, društvo se intenzivno bavi i očuvanjem prirode i kulturne baštine šireg klanjskog područja. Tako su planinari odmah po osnutku pristupili označivanju Klanjske obilaznice, odnosno Klanjskog planinarskog puta. Klanjski planinarski put ima deset kontrolnih točaka, početna se točka nalazi u okolici Klane, a završava u Studeni.
Uz Ivana Starčića koji je od 2001. verificirani označivač pri Hrvatskom planinarskom savezu i kojeg možemo smatrati najzaslužnijim za ovaj hvalevrijedan pothvat, u označivanju su sudjelovali i Davor Valenčić, Rudolf Iskra te Franjo Starčić Nakon što su označili staze, planinari su izdali i vodič u kojem su opisane planinarske staze klanjskog područja i koji uvelike pomaže planinarima i izletnicima u snalaženju u šumi. Jeden od značajnijih projekata PD "Pliš" je i uređenje i otvaranje šetnice Klana-Kastav koja je svečano otvorena 8. svibnja 2005. godine. Inicijator projekta je bio pok. Boris Križan, a 15,4 km dugu stazu je u cijelosti označio Ivan Starčić.
Da se društvo zalaže i za očuvanje ne samo prirodne, već i kulturne baštine, svjedoči i projekt sanacije kućice "Rebar", koji je realiziran u suradnji s Općinom Klana i Društvom za povjesnicu. Nekoć mala, neugledna kućica, danas je postala omiljeno sklonište i izletište mnogih planinara, o čemu svjedoče i mnoge riječi pohvale upisane u Knjigu utisaka. Klanjski su planinari u nekoliko navrata organizirali i akcije pošumljavanja

Ž. Š

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se