Menu

«
»

STUDENA


Studena je naselje smješteno oko 2 km jugoistočno od Klane na nadmorskoj visini od 577 m. Smatra se da je ime dobila prema klimatskim uvjetima koji tu vladaju.
O tome piše i Ivo Jardas: „ Studena se pak zove zato aš je pod goru, pak va nju s te gori vavek puhja mrzal ale studen vetar, ki se lišto ostudi“.
Zbog svoje pristupačnosti s istoka, studenjsko je područje oduvijek bilo privlačno pljačkaškim hordama, o čemu svjedoči i rimski zid koji prolazi kraj Studene, a služio je za obranu Rimskog carstva od barbara protežući se od Snježnika, pa sve do Rječine i dalje do mora.
O naseljavanju Studene postoji više legendi, a o jednoj piše i Matko Laginja: „A potekli su svi od jednog čovjeka, koji se selio sa svojom čeljadi, da nađe dobro pristanište. Bio je starac i slep. Kud je čeljad išla, morala mu je svako toliko dati zemlju da je pokusi. Došav na „Studeno polje“, našao je onu zemlju da je slatka i ondje se nastanio“.
Pisani tragovi o organiziranoj seoskoj zajednica koja je imala i svog župana datiraju već iz XV. st. U istom stoljeću ovamo po prvi put provaljuju Turci, pustošeći i uništavajući sve pred sobom. Preživjeli su, tko zna koliko puta, morali obnavljati spaljene domove nastavljajući život baveći se poljoprivredom, stočarstvom i šumarstvom.
Nakon I. svjetskog rata, Rappalskim ugovorom Studena ostaje u Kraljevini SHS, ali je granica bila tako povučena da je na talijanskoj strani ostalo 2/3 studenjskih šuma i velik dio polja, razdvajajući tako Studenu od Klane s kojom je od davnina bila mnogostruko povezana.
Zbog nemogućnosti školovanja u Klani, u Studeni se 1922. g. u privatnoj kući Josipa Šebelje Baldiniga organizira nastava, a velikim trudom i odricanjem mještana 1934. godine izgrađena je škola.
Studeni su obilne kiše uvijek donosile nevolje, jer bi tada polje redovito bilo poplavljeno i ne bi se moglo obrađivati. Tako je bilo sve do 1931, kada su izvršeni određeni melioracijski zahvati, a godinu dana kasnije Studena je novom cestom preko Marišćine spojena na cestu Rijeka – Trst i Ljubljana.
Odmah po izbijanju II svj. rata Studenu zaposjedaju Talijani, no najveća opasnost je zaprijetila 1944. g. Tada su nakon stravičnog spaljivanja Lipe i njenih stanovnika 30. travnja, postojale indicije da bi ista sudbina mogla zadesiti i Studenu, pa su se žene i djeca sklonili u Klanu. Nekoliko dana kasnije, odnosno 04. svibnja 1944. Studena je zaista spaljena, a točno godinu dana kasnije je oslobođena.
Nakon II. svj. rata Studena potpada pod Općinu Rijeka, a od 1993. g. dio je Općine Klana. Prema popisu stanovnika iz 2001 u Studeni živi 409 stanovnika, a stalno radi trgovina i gostiona.

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se