Menu

«
»

BREZA


Breza je najmanje i od Klane najudaljenije naselje u općini. Nalazi se na cesti između Klane i Permana na nadmorskoj visini od oko 480 m, potpuno okružena šumom Lužina.
Tijekom minulih stoljeća, Breza je dijelila sudbinu Klane i ostalih mjesta iz općine, mijenjajući tako čitav niz gospodara. Ljudi su preživljavali baveći se stočarstvom, poljoprivredom i šumarstvom, ali selo je bilo poznato po proizvodnji vapna i po lovu na puhove.
Jedan od najvećih životnih problema za Brezu je predstavljala opskrba pitkom vodom. Brezani su stoljećima bili osuđeni koristiti vodu iz svojih šterni oviseći tako o vremenskim (ne)prilikama; suši i ledu. Tome je došao kraj kada je 2005. g. do njih napokon nakon dugog niza godina izgrađen vodovod, čime su stvoreni barem minimalni uvjeti da se i ovo malo stanovnika ne bi osipalo. U Brezi se nalazi crkva Bezgriješne djevice Marije, a na izlazu iz mjesta, prema Permanima nalazi se privatna pilana.
U Brezi nema trgovine niti ugostiteljskog objekta. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2001. g., u Brezi je živjelo svega 53 stanovnika, a osnovnu školu u Klani u ovom trenutku pohađaju samo dvije učenice.

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se