Menu

«
»

LISAC

Lisac je malo, staro naselje. Smješteno je sjeverozapadno od Klane, na samoj granici sa Slovenijom podno Liščića i Grmade. Na nadmorskoj visini od oko 700 m, okruženo pašnjacima, brdima i šumom, izaziva osjećaj spokoja i mira, izgledom podsjećajući na neko malo, idilično, alpsko mjestašce.
Najstariji za sada dostupan pisani dokument u kojem se mjesto spominje je darovnica kojom je imanje (selište) Lisac Augustinskom samostanu iz Rijeke darovao kapetan Metteo Rayan, a potječe iz 1435. godine.
U 18. st. na Jozefinskom vojnom zemljovidu ucrtan je LISZACZ, i LISSACZKI VERH (Grmada), a označena je i crkvica sv. Jurja. Izradom katastarskih planova u vrijeme cara Franje I 1819, godine, formirana je i katastarska općina Lisac, koja u to vrijeme potpada pod okrug Podgrad. Prema popisu stanovništva iz 1818. g, u sklopu Habsburške monarhije, Lisac broji 32 domaćinstva i 188 žitelja koji su se prezivali Iskra, Calcich, Simcich, Marinatz, Schustar i Wallincich.
Godine 1857. Lisac broji 223 žitelja, a rekordnih 264 stanovnika zabilježeno je 1921. g.
Matko Laginja u svojoj knjižici „Kastav grad i obćina“ (izdano u Trstu 1889.g.na str. 212) o Liscu zapisuje: „Lisac je malena obćina podno brega Pliš. Ime tomu bregu kaže, da je odavna ogoljen. Prave ceste k selu Liscu neima, ter zato kažu, da ga ni Francezi nisu poseli, kad su ono u naših stranah bili. Prostora ima ta obćina okolo 1380 rali. Selo ima po popisu od g. 1880. tek 228 žitelja, a 33 kuće. Ovi se većinom bave drvarijom kao i žitelji Klane, Studene i Škalnice. Razlika je ta, da u Liscu još skoro posve tvrdo drže, da se kmetije ne dele, dočim je u Klani i drugda to propalo, te se ljudi žene i obitelji osnivaju na gole ruke. Kako je Lisac u zabitnom položaju, sve oblasti imaju malo posla s timi ljudi. Oni mnoge poslove obave među sobom po starinskom načinu bez buke i pisarije. Zato okolna sela o njih reku: Da su Liščani svi kao jednom ponjavom pokriti. I dobro, dok je tako!
Godine 1887. obnovili su crkvicu sv. Jurja velikim troškom svake kuće. Lisac spada pod župu Jelšane, a pod školu u Klanu. Negda spadao je i Lisac kao i Studena pod rečke redovnike Augustiniance.“
Prema popisu stanovništva iz 2001.g na Liscu živi 107 stanovnika. Stočarstvo i poljoprivreda zamire, kao i u drugim mjestima u našem kraju.
Društveni život uglavnom je vezan za staru gostionicu "Lovac", a na dan Sv. Jurja na Lisac dolaze svi raseljeni Liščani koji to mogu, da bi zajedno sa obiteljima i prijateljima proslavili dan zaštitnika mjesta.

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se