Menu

«
»

Crkva sv. Jurja - Lisac


Crkvica sv. Jurja nalazi se na Liscu. Ne zna se točno kada je napravljena, no prema podacima uklesanim u oltar, vidi se da su oltar 1836. g naručili Georgio Simcich i Georgio Marinatz. Kako piše Matko Laginja, crkvica je obnovljena 1887 velikim zalaganjem i troškom Lihčana, dok je kameni zid oko nje sagrađen 1894. g.

Ikonografija

Prema tradiciji Juraj je bio rimski vojni časnik, mučenik 303. godine u Kapadociji (Mala Azija) u vrijeme Dioklecijanova progona kršćana. Kult mu je u početku vezan za Palestinu i Egipat, a negdje prije XII st. širi se na srednju Europu. Legende počevši od VI st pripovijedaju i proširuju teme o njegovom mučeništvui smrti, od XI st o njegovim čudima, a tek od XII st. uvodi se i njegov motiv borbe sa zmajem. Juraj je u srednjem vijeku bio jedan od najobožavanijih svetaca, a područje njegove zaštite bilo je vrlo veliko: u kužnim bolestima, pogibeljima na moru, u ratu, pred sudom, u svim životnim opasnostima. Kod Slavena postaje zaštitnik zemlje, usjeva, stoke, a zaštitnik je i križara, vitezova, vojnika i svih obrta koji su u vezi s ratovanjem. Na slikama je prikazan kao mladi gologlavi ratnik u oklopu i s kopljem, ili u liturgijskoj nošnji s križem u ruci. Od XII st. u zapadnoj ikonografiji prikazuje se kao konjanik u nošnji ratnika, opremljen štitom i kopljem kojim ubija zmaja. 

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se