Menu

«
»

MPLZ ˝Matko Laginja˝

Osnivačka skupština novoformiranog pjevačkog zbora održana je u Klani 4. lipnja 1979. godine, a prvi javni nastup Mješovitog pjevačkog zbora "Matko Laginja" održan je u Klani 26. studenog iste godine. Zbor je "proradio" pod dirigentskim vodstvom maestra prof. Dušana Prašelja, koji je zbor vodio punih 15 godina, tj. do 1994. godine.

Obzirom da je u zboru bilo nekoliko lovaca, a i sam dirigent prof. Prašelj bio je lovac, to je on i predložio da zbor ima epitet "lovački". Nabavljene su lovačke odore, a prazninu glazbene literature na hrvatskom jeziku upotpunio je skladatelj i dirigent maestro Dušan Prašelj koji je upravo za zbor skladao desetak lovačkih partitura. Tu se pridružio i član zbora ing. Momo Ostojić koji je za zbor komponirao skladbu "U lov". Dirigenta Dušana Prašelja u odstnosti su jednom ili u više navrata mijenjali Mladen Raspor, Slaviša Ninić, Vinko Badjuk, Davorin Hauptfeld i Franjo Bravdica, a zatim je dvije godine zborom dirigirao Mladen Hlača (1995./1996.). 

Godine 1997. za zborovođu dolazi akademski obrazovana maestra prof. Petja Todorova - Tataj iz Rijeke, koja sa zborom radi nešto više od pet godina.

Dolaskom maestre prof. Nedeljke Srebovt početkom 2002. god. za dirigenta, zbor doživljava svoju renesansu. Redaju se nastupi kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu. Intenzivan rad, kvaliteta i nastupi zbora postaju prepoznatljivi kao specifičan "klanjski brend". O radu zbora pomno se vodi evidencija proba i nastupa, pa valja naglasiti da je u tri decenije zabilježeno gotovo 300 nastupa. U Hrvatskoj se nastupilo 228 puta na 47 mjesta/lokaliteta, u Sloveniji 57 nastupa na 43 lokaliteta, u Italiji 10 nastupa, dva nastupa u Austriji, te po jedan nastup u Mađarskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. 

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se