Menu

«
»

Crkva sv. Mihovila - Klana


Crkva sv. MihovilaSagrađena je krajem 9. - početkom 10. st. Nalazi se na klanjskom groblju, i za razliku od crkve sv Jerolima, oduvijek zauzima ovakav položaj kakav ima danas.
Crkva ima mali toranj sa zvonom, a u unutrašnjosti se nalazi oltar sa sv. Mihovilom. Obnovljena je početkom 19. st., a 1953. g sanaciju krova vrši konzervatorski zavod pod čijom je zaštitom crkvica i danas.
Prilikom rekonstrukcije partera 2004. g. pod vodstvom gđe Mie Rizner iz Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine, provedena su i arheološka istraživanja u crkvici, prilikom kojih su pronađene grobnice obitelji Barbo i Panizzoli, koji su u 16. i 17. st. bili vlasnici Klane. Ustanovljeno je da je u kapeli posljednja ukopana Ana Maria Panizzoli rođena Barbo.
Nekad je crkva sv. Mihovila bila župna crkva, a danas se u njoj služe mise za mrtve prilikom ukopa i na dan Svih Svetih.

Ikonografija

Sv. Mihovil je jedan od sedam arkanđela. U prijevodu njegovo ime na hebrejskom znači "Tko je kao Bog". Najčešći ikonografski motivi o sv Mihovilu su: sv Mihovil pobjeđuje Sotonu i sv Mihovil važe duše.
Na slikama se od IX st. pojavljuje kao krilati anđeo, odjeven u tuniku s plamenim mačem ili kopljem u ruci, a od XII st prikazuje se njegov oklopljeni lik kako gazi zmaja ili nakaznoga đavla i probada ga kopljem. Na prikazima posljednjeg suda sv. Mihovilu dodijeljena je uloga vagatelja duša, pa se od XIV st prikazuje kako jednom rukom drži koplje kojim probada Sotonu, a u drugoj ruci drži vagu. U pliticama se nalaze duše koje su prikazane kao mali, goli ljudski likovi.
Njegov lik ili kapelica često se postavljaju pred gradskim vratima radi obrane od sila zla, a lik mu se iz istog razloga često postavlja i na vrh zvonika. Zbog atributa vagatelja duša na Posljednjem sudu i uvođenja duša u raj, crkve i kapelice posvećene ovom svecu često se - poput ove naše - nalaze na grobljima.

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se