Menu

«
»

Povijest Klane i okolice

  Prof dr. sc. Slaven Bertoša IMG 3298 Sveučilište Juraja Dobrile u Puli

  Odjel za humanističke znanosti

  Ivana Matetića Ronjgova 1

  52 100 Pula

I. OPĆI ZEMLJOPISNO-POVIJESNI PODATCI

Klana je naselje sjeverozapadno od Rijeke, a smješteno je na 564 m nadmorske visine, u planinskom dijelu između Riječkog primorja, Gorskog kotara i Slovenije. Istoimenoj općini pripadaju i naselja Breza, Škalnica, Lisac i Studena. Taj kraj ima oštriju klimu, s relativno slabim utjecajem toplog morskog zraka, jer je brdskim područjem odvojen od Kvarnera. Osim ratarstvom i stočarstvo, žitelji se bave i preradom drva.

Opširnije:I. OPĆI ZEMLJOPISNO-POVIJESNI PODATCI

II. PRAPOVIJEST I RIMSKO DOBA

Prvi tragovi života na ovom području potječu iz VI. stoljeća pr. Kr., a pronađeni su na gradinskom naselju Židovje (Malo Židovje, 627 m i Velo Židovje, 661 m).

Opširnije:II. PRAPOVIJEST I RIMSKO DOBA

IV. NOVI VIJEK

U kasnijim se zapisima, od XVI. do XVIII. stoljeća, mjesto navodi kao Clanaz, Clanas, Klon, Clana, Klana, Cloan, Klanna. U to je doba postojala Klanjska gospoštija, koja je imala vlastiti urbar, no do sada su pronađeni i poznati samo prijevodi dva urbarska izvoda (datirani između 1523. i 1754.), koji prikazuju ukupne prihode, a ne i tekst(ovi) cjelovitog urbara

Opširnije:IV. NOVI VIJEK

III. SREDNJI VIJEK

I u ranom srednjem vijeku Klana je imala obrambeno značenje, pa se naselje oblikovalo oko srednjovjekovne kule. Prvi se put spominje 1273., kada pripada Puljskoj biskupiji. Iz 1439. je kratki zapis na župnoj crkvi sv. Jerolima, pisan glagoljicom, koji dokazuje uporabu tog pisma i na ovom području. Tada se  naselje razvija kao trgovište.

V. KLANJSKI GOSPODARI I VELIKAŠKE OBITELJI

U srednjem i novom vijeku Klanom su upravljale obitelji grofova Devinskih, Walsee, baruni Barbo, Panizzoli, Scampicchio, Oberburg, Lazzarini, Della Rovere, Dell’Argento i Negovetić, a Škalnicom Devinci, Walsee, Johann Zechorner, Berdarini (Bardarini), Oberburg, de Leo i Lazzarini.

Opširnije:V. KLANJSKI GOSPODARI I VELIKAŠKE OBITELJI

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se