Menu

«
»

Planinarska kućica Rebar


U predjelu šume Stara Rebar nalazi se nekoliko stoljeća stara cestarska kućica građena po uzoru na istarski kažun. Danas je kućica s uređenim okolišem jedno od najljepših i zapaženijih mjesta u našoj šumi, no da se prije nekoliko godina nije počelo raditi na njezinu obnavljanju i uređivanju, ona bi se zasigurno pretvorila u neprimjetnu hrpu kamenja.
Najvažniju ulogu tu je odigralo Društvo za povjesnicu koje je iniciralo obnovu već podosta urušene kućice s ciljem sprječavanja daljnjeg urušavanja. Ubrzo nakon osnutka Planinarskog društva "Pliš" članovi su se pridružili Društvu za povjesnicu, te spremno preuzeli na sebe obvezu i odgovornost glede daljnjeg uređenja kućice. Osim njih svoj prinos su dali i članovi Pjevačkog društva "Matko Laginja" iz Klane.
Prvotno je ovaj objekt služio kao cestarska kuća, no danas obnovitelji imaju na umu jednu sasvim drukčiju namjenu. Postiglo se ono što se željelo, a to je da kućica ima funkciju odredišta za ljubitelje prirode, te da služi kao sklonište ili odmorište planinarima i ostalim prolaznicima koji vole uživati u šumskim ljepotama.
O posjećenosti objekta informacije možemo naći u upisnoj knjizi PD-a "Pliš". Vidljivo je da je lokacija posjećena od većeg broja ljudi, što je još važnije, da oni ističu zadovoljstvo zbog boravka provedenog u tako ugodnom ambijentu.

U uređenje kućice i okoliša uloženo je mnogo truda i dobrovoljnog rada. Prve akcije održane su sredinom 90-ih godina kada je u potpunosti adaptiran krov, te uređen prilaz kućici. Zatim su uslijedili radovi popločenja poda, postavljanja ulaznih vrata, zidanja unutrašnjeg ognjišta...
Potrebno je naglasiti da se je neprestano vodila briga o tome da kućica nakon rekonstrukcije sačuva prvotni izgled.
Usporedno s radovima na samoj kućici uređivao se i njen okoliš, te su iznad kućice postavljeni drveni stolovi i klupe, izgrađeno je vanjsko ognjište, posađeno je autohtono šumsko cvijeće itd., a sve to s ciljem stvaranja ugodnog i prirodnog ambijenta za posjetitelje. Atraktivnosti toga područja pridonose i udubljenja, tragovi zaprežnih kola na najstarijoj cesti Klana-Paka u neposrednoj blizini kućice koji predstavljaju podsjetnik na prošle dane, na predodžbu o životu naših starih, te utječu na njegovanje osjećaja za vrijednost starine u ovom modernom vremenu.
Posjećenosti i upoznavanju ovog područja sigurno će pridonijeti i to što je kućica u Rebri postala jedna od planinarskih kontrolnih točaka nakon izvršene markacije planinarske staze Klana - Lisac - Pliš - kućica "Rebar" - Vrh Gore - Gumanačka. No svojom atraktivnošću kućica ne privlači samo planinare već i sve ostale koji to mjesto mogu iskoristiti kao idealno piknik-izletište u koje povremeno mogu "pobjeći" da bi se odmorili i uživali u neposrednom doživljaju čiste i neiskvarene prirode.             

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se