Menu

«
»

Društvo za povjesnicu

Plesna grupa ˝STARS˝

Dvanaest učenica Osnovne škole Klana je pod okriljem plesne skupine ˝Klara Jet Set˝ u svibnju 2009. krenulo put Poreča gdje se održavalo Svjetsko prvenstvo u plesu ESDU World Dance Master.

 

Ana, Antonia, Elizabeta i Stefany Gržinčić, Sara Jeterić, Roberta Kršulja, Klara Laginja, Anja Medvedić, Josipa Raspor, Sarah Šestan, Renata Šustar i Enea Vlaše su svojim talentom, među tri tisuće plesača iz cijelog svijeta, osvojile drugo mjesto s plesnom koreografijom na temu iz mjuzikla ˝Mamma mia˝.

Plesna skupina StarsKako uspjeh ne dolazi preko noći, iza ovih djevojčica kriju se tri godine treniranja u kojem su prošle od standardnih, latinoameričkih plesova pa sve do jazz dance-a i hip hopa. Svojim talentom i dugogodišnjim radom osvojile su žiri i ostvarile zavidne rezultate. Nakon što su se u nekoliko navrata prezentirale i klanjskoj publici, porastao je interes za plesom kao slobodnom aktivnošću, poglavito među mladima.

Tako je u listopadu 2009. g. osnovano Plesno-sportsko društvo ˝Stars˝ u kojem za sada djeluju dvije skupine. Prvu skupinu čini 20-ero mlađe djece koja se plesom počinje baviti prvi put, dok su u drugoj skupini djevojke s početka ove priče uz još tri pridružene članice. Trenutačno plešu hip hop i MTV style, a cilj im je da i 2010. godine sudjeluju na Svjetskom prvenstvu u plesu ESDU – World Dance Master.
StarsS nestrpljenjem očekujemo njihovu sljedeću koreografiju za koju znamo da će nas bez sumnje oduševiti, a tko zna, možda nekoga od ovih mladih talenata, u ne tako dalekoj budućnosti, ugledamo u nekakvoj inačici ˝Plesa sa zvijezdama˝ ili ˝Hrvatskog talenta˝.

Ipak, da ne bi sve ostalo samo na mlađoj populaciji, trenutačno se pokušava oformiti grupa za ostale mještane Općine Klana, kojima bi se pružio uvid u klasične i latino plesove, pa se svi koji su zainteresirani, ovim putem pozivaju da se jave, bez obzira na dob ili plesačko umijeće.

Ivona Brenta

Društvo za povjesnicu

Nakon podužih priprema, iniciranih na znanstvenome skupu u povodu 140. obljetnice rođenja dr. Matka Laginje, održana je 28. prosinca 1993. Osnivačka skupština Društva za povjesnicu Klana.
Osnivačku je skupštinu pripremio i njome predsjedavao Inicijativni odbor uz pomoć tadašnjeg predsjednika Čakavskog sabora dr. Petra Strčića.

Prema usvojenome Statutu novoosnovano je društvo udruženje građana koje ima za cilj istraživanje, čuvanje i promicanje duhovnog i materijalnog nasljeđa Klane i šireg kraja. Bavi se jezikoslovnim, povijesnim, gospodarskim i arheološkim istraživanjima, zaštitom spomenika kulture te izdavačkom djelatnošću, s težnjom da rezultati posluže za promidžbu i promociju ovoga kraja, a i za turističku valorizaciju.
Na Skupštini je izabrano sedmeročlano predsjedništvo u sastavu: Ivan Šnajdar, predsjednik, Anton Starčić, tajnik te članovi Anita Afrić, Josip Gržinčić, Maksim Gržinčić, Marija Valenčić i Pero Zeba.

Na sljedećoj izbornoj skupštini u Predsjedništvo su izabrani: Anita Afrić, Viktor Gržinčić, Rudolf Iskra, Ana Sušnik-Mudrić, Mario Taučer, Marija Valenčić, Tea Perinčić, Anton Starčić, tajnik i Ivan Šnajdar, predsjednik. Društvo je tijekom sedmogodišnjeg rada održalo sedam Kulturno - znanstvenih skupova "Dani dr. Matka Laginje" na kojima su domaći i vanjski suradnici iznosili rezultate svojih istraživanja, a koja su široj javnosti prezentirana u šest do tada izdanih zbornika Društva.
Organizirano je pet arheološko-konzervatorskih kampanja na kaštelu Gradina u Klani, desetak raznih izložbi, održano je više predavanja, promocija knjiga, izvršena su jezikoslovna istraživanja svih mjesnih govora klanjskoga kraja te objavljeni njihovi rezultati.

U dosadašnjim aktivnostima Društva sudjelovala su četiri akademika (Lujo Margetić, Petar Strčić, Franjo Sanjek i Milan Moguš), dvadesetak doktora nauka te još toliko stručnjaka za razna područja (profesora, arhivista, inženjera, geologa itd.).
Uz Općinu Klana razne projekte Društva sufinanciraju Primorsko-goranska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, na temelju javnih natječaja.

Web stranicu Društva pogledajte na www:povjesnicaklana.com.

MPLZ ˝Matko Laginja˝

Osnivačka skupština novoformiranog pjevačkog zbora održana je u Klani 4. lipnja 1979. godine, a prvi javni nastup Mješovitog pjevačkog zbora "Matko Laginja" održan je u Klani 26. studenog iste godine. Zbor je "proradio" pod dirigentskim vodstvom maestra prof. Dušana Prašelja, koji je zbor vodio punih 15 godina, tj. do 1994. godine.

Obzirom da je u zboru bilo nekoliko lovaca, a i sam dirigent prof. Prašelj bio je lovac, to je on i predložio da zbor ima epitet "lovački". Nabavljene su lovačke odore, a prazninu glazbene literature na hrvatskom jeziku upotpunio je skladatelj i dirigent maestro Dušan Prašelj koji je upravo za zbor skladao desetak lovačkih partitura. Tu se pridružio i član zbora ing. Momo Ostojić koji je za zbor komponirao skladbu "U lov". Dirigenta Dušana Prašelja u odstnosti su jednom ili u više navrata mijenjali Mladen Raspor, Slaviša Ninić, Vinko Badjuk, Davorin Hauptfeld i Franjo Bravdica, a zatim je dvije godine zborom dirigirao Mladen Hlača (1995./1996.). 

Godine 1997. za zborovođu dolazi akademski obrazovana maestra prof. Petja Todorova - Tataj iz Rijeke, koja sa zborom radi nešto više od pet godina.

Dolaskom maestre prof. Nedeljke Srebovt početkom 2002. god. za dirigenta, zbor doživljava svoju renesansu. Redaju se nastupi kako u Hrvatskoj tako i inozemstvu. Intenzivan rad, kvaliteta i nastupi zbora postaju prepoznatljivi kao specifičan "klanjski brend". O radu zbora pomno se vodi evidencija proba i nastupa, pa valja naglasiti da je u tri decenije zabilježeno gotovo 300 nastupa. U Hrvatskoj se nastupilo 228 puta na 47 mjesta/lokaliteta, u Sloveniji 57 nastupa na 43 lokaliteta, u Italiji 10 nastupa, dva nastupa u Austriji, te po jedan nastup u Mađarskoj, Češkoj Republici, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini. 

Opći uvjeti i cjenici komunalnih usluga

KD AUTOTROLEJ d.o.o.
 
KD Čistoća d.o.o.
 
KD Vodovod i kanalizacija d.o.o.
 
(klikom na naziv doći ćete do potrebnih informacija)

Opće informacije

Glasnik Općine Klana

Općina Klana

KONTAKTI

Općina Klana,
Klana 33
51217 Klana
 
SLUŽBENICI

Trenutno vrijeme

KLANA
Općina Klana koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Saznajte više Slažem se